РОЗРОБКА ПРОГРАМНОГО КОМПЛЕКСУ ДЛЯ ОЦІНКИ ВИРОБЛЕННЯ ЕНЕРГІЇ

Автор(и)

  • Людмила ДОБРОВОЛЬСЬКА
  • Дмитро ДОЩАНСЬКИЙ

DOI:

https://doi.org/10.32782/IT/2023-1-3

Ключові слова:

автоматичне регулювання, гібридна система електропостачання, сонячно/газова генерація енергії, сонячна інсоляція, сонячні батареї, відновлювані джерела енергії, програмне забезпечення, Microsoft Visual Studi

Анотація

У статті розглядається концепція гібридного електропостачання котеджного селища щодо сонячної генерації енергії. Оскільки електроенергія дорога, то інноваційні гібридні системи стали виходом із ситуації, бо вони дозволяють повністю відмовитися від послуг ЖКГ як приватним особам, так й підприємствам. Вони повністю забезпечують будови та виробничі потужності всіма ресурсами, необхідними для щоденного повноцінного функціонування. Як альтернативні джерела можуть бути взяті: сонячна енергія, енергія вітру, морські хвилі, відливи й припливи, річки тощо. Для побудови гібридної системи використовують кілька різнопланових установок, які працюють задля забезпечення електроенергією одного об'єкта. У зв'язку з цим використання відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) як економічно ефективних і надійних джерел енергії, а також застосування гібридних систем енергопостачання (ГСЕ), що поєднують у собі ВДЕ та викопні джерела енергії, стає актуальним і важливим завданням світової енергетичної політики. Аналіз літературних джерел показав сприятливе розташування території України та Донецької області для використання відновлюваних джерел енергії з метою електропостачання об'єктів. Місто Маріуполь та його передмістя також є придатними для використання ВДЕ. Використовуючи дані сонячної інсоляції з бази даних НАСА розраховано технічний та валовий потенціал енергії сонця для умов нашого регіону, а також обрано варіант сонячної електростанції певної потужності для енергопостачання котеджного селища, що включає кількість споживаної електроенергії до та після впровадження сонячної станції. Розроблене програмне забезпечення дає оцінку вироблення електроенергії сонячними батареями та оцінку гібридної системи загалом. Для написання програми було використано Microsoft Visual Studi, серію продуктів Майкрософт, які включають інтегроване середовище розробки програмного забезпечення та низку інших інструментальних засобів. Розроблена програма, орієнтована на оцінку вироблення електричної енергії сонячними батареями, а також на оцінку можливості існування гібридної системи (електроенергія/ газ), а також дозволяє визначити кількість закупівлі електроенергії, що бракує, у держави.

Посилання

Шевцов А. Земляний М., Раузова Т. Нетрадиційні та відновлювальні джерела енергії в Україні у світлі нових Європейських ініціатив. URL: http://old.niss.gov.ua/movitor/november/2.htm.

Шаповал С., Венгрин І. Перспективи використання сонячної енергії на території України. Young Scientist. 2014. №7. с. 21-24.

Шведа Є. Trading wind and sun. Зелена енергетика. 2009. №3. с. 5-6.

Матвєєв Ю. Світова енергетика. Актуальний статистичний огляд. Зелена енергетика. 2003. №3. с. 4-6.

Круглінські Девід Дж., Уінгоу Скотт, Шеферд Джордж. Програмування на Microsoft Visual C++60. Питер Пресс. 2003. с. 564.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-20