РОЗРОБКА ІНТЕРФЕЙСА ОПЕРАТОРА СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-КЕРУЮЧИХ СИСТЕМ КРИТИЧНИХ ДО РЕЖИМУ РЕАЛЬНОГО ЧАСУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/IT/2023-1-7

Ключові слова:

системи реального часу, інформаційно-керуючи системи, інтерфейс оператора

Анотація

На протязі достатньо тривалого часу у прокатному виробництві металургійного комплексу України відбувається модернізація технологічних систем автоматизації з заміною старих релейно-контакторних і аналогових систем на інформаційно-керуючи системи, що базуються на комп’ютерних технологіях. Такі системи, як правило, інтегрують у собі декілька старих систем частка з яких є дуже критичними до забезпечення режиму реального часу. Особливістю таких систем є те, що оператор, як правило, керує ходом технологічного процесу через існуючи або оновлені органи керування, а аналіз якості настроювання технологічного процесу здійснює як через візуальний контроль технологічного процесу, так і використовуючи інформацію, яка відображається на дисплеї. Взаємодія з останнім здійснюється через інтерфейс оператора, що надає можливість доступу до всього спектру інформації, що наявна в автоматизованій системі керування технологічним процесом (АСК ТП). Це диктує свої підходи до формування інтерфейсу оператора технологічного процесу при створенні багатофункціональних комп’ютерних систем автоматизації критичних до режиму реального часу для діючих технологічних об’єктів. Метою роботи є обґрунтуванні програмних рішень що до структури і функціоналу інтерфейсу оператора складних інформаційно-керуючих систем критичних до режиму реального часу. Реалізація поставленої мети передбачає обґрунтування структури інтерфейсу з урахуванням ергономічних аспектів і форм подання інформації щодо різних параметрів, які характеризують стан технологічного процесу, та застосування паралельних каналів доступу до технологічної інформації. Методологія вирішення поставленого завдання полягає у аналізі і структуруванні масиву інформації, що використовує оператор при керуванні технологічним процесом, з ранжиром її за важливістю і критичності до часу оновлення в різних режимах функціонування комп’ютерної системи автоматизації технологічного процесу, виявлення додаткової інформації, яка може бути отримана непрямими методами з базової інформації, що використовується системою для керування технологічним процесом. Наукова новизна полягає у обґрунтуванні підходів що до структури і функціоналу інтерфейсу оператора складних інформаційно-керуючих систем критичних до режиму реального часу, розміщення інформації та механізмів доступу до неї.

Посилання

Пупена О.М. Розроблення людино-машинних інтерфейсів та систем збирання даних з використанням програмних засобів SCADA/HMI: Навч. посіб. Київ : Видавництво Ліра-К, 2020. 594 с.

Bailey D., Wright E. Practical SCADA for Industry. - Newnes, 2005. – 304 p.

Автоматизована система диспетчерського керування WindEx. URL: https://activolt.com.ua/wp-content/uploads/2021/04/windex-.2_2021.pdf (дата звернення 24.04.2023).

Навчальні матеріали SCADA zenon. Базовий курс. URL: http://www.copa-data.com.ua/files/pdf/zenon_basic_training_UKR.pdf (дата звернення 24.04.2023).

Зайцев В.Г., Цибаєв Є.І. Комп’ютерні системи реального часу. Навчальний посібник. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019. 162 с.

Куваєв В., Іщук П., Політов А., Буряк В. Програмні рішення по забезпеченню надійного функціонування складних інформаційно-керуючих систем критичних до режиму реального часу. Information Technology: Computer Science, Software Engineering and Cyber Security. 2021. № 1. С. 16–24. doi: https://doi.org/10.32782/IT/2021-1-3

Графічна оболонка Photon - революція у світі інтерфейсів. URL: https://www.rts.ua/rus/articles/360/0/32/(дата звернення 24.04.2023).

Доценко С. І. Людино-машинний інтерфейс: навч. посібник. Харків: УкрДУЗТ, 2022. 135 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-20