МЕТОД ТА АЛГОРИТМ УНИКНЕННЯ ФРАГМЕНТАЦІЇ ІНДЕКСІВ У БАЗАХ ДАНИХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/IT/2021-2-2

Ключові слова:

база даних Oracle, індекси, OLTP сервер, виявлення фрагментації, перебудова індексів.

Анотація

У роботі було розглянуто фрагментацію індексів, проаналізовані фактори зменшення продуктивності виконання SQL запитів при збільшенні відсотка фрагментації індексів. В роботі проаналізовано систему індексації, яка використовується в СУБД ORACLE. Розглянуті і проаналізовані сучасні методи зменшення фрагментації та розроблено модель, методи та алгоритм який в автоматичному режимі дозволить робити перебудову та реорганізацію індексів в залежності від відсотка фрагментації. Метою роботи є розробка метода та алгоритмів уникнення фрагментації індексів. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення завдання пошуку аналізу та перебудові фрагментованих індексів, що забезпечує запропонований у роботі метод. На базі запропонованого методу було розроблено алгоритм для систем баз даних, та розроблено процедуру яка дозволяє уникати фрагментації індексів у СУБД ORACLE, які відбуваються при роботі серверу ORACLE у режимі OLTP. Методологія вирішення поставленого завдання полягає в проведенні статистичного аналізу існуючих індексів та розробці системи яка дозволяє в запланований час, в який сервер баз даних менш всього навантажений запускати процедуру яка буде перевіряти ступінь фрагментації індексів і при потребі їх перебудовувати. Наукова новизна. В ході виконання роботи набув подальший розвиток метод перебудови індексів, які фрагментовано, у базі даних. В перше запропоновано використання перебудови індексів у автоматичному режимі без втручання адміністратора бази даних. Висновки. Результати даної роботи можуть бути використані для подальших досліджень і розробок, а також для запровадження використання технології уникнення фрагментації для різних типів СУБД. Всі отримані результати представлені в графічному вигляді з детальним описом в даній роботі.

Посилання

Разрешение фрагментации индекса путем реорганизации или перестроения индекса. URL: https:// docs.microsoft.com/ru-ru/sql/relational-databases/indexes/reorganize-and-rebuild-indexes?view=sql-serverver15#.

Indexes and Index-Organized Tables. URL: https://docs.oracle.com/cd/E11882_01/server.112/e40540/ indexiot.htm#CNCPT721.

Oracle Advanced Analytics Customer Success Stories. URL: https://www.oracle.com/technetwork/ database/options/advanced-analytics/odm/odm-customers-086483.html.

Фрагментация базы данных: основные методы и случаи использования. URL: https://www.8host. com/blog/fragmentaciya-bazy-dannyx-osnovnye-metody-i-sluchai-ispolzovaniya/.

Steve Ataky Tsham Mpinda1, Lucas Cesar Ferreira1, Marcela Xavier Ribeiro1, Marilde Terezinha Prado Santos Evaluation of Graph Databases Performance through Indexing Techniques / International Journal of Artificial Intelligence & Applications (IJAIA) Vol. 6, No. 5, September 2015. DOI: 10.5121/ijaia.2015.6506.

How to Create an Index-Organized Table in Oracle 12c / Bob Bryla, Kevin Loney. URL: https://logicalread. com/index-organized-table-oracle-12c-mc06/#.YGrftugzbIU.

Using Index-Organized Tables in Oracle David Fitzjarrell [Electronic resource]. URL: https://www. databasejournal.com/features/oracle/using-index-organized-tables-in-oracle.html.

Darl Kuhn, Sam R. Alapati and Bill Padfield Oracle Indexing and Access: Apress – 2016. ISBN 978-1- 4842-1984-3. DOI 10.1007/978-1-4842-1984-3.

Берко А.Ю., Верес О.М., Пасічник В.В., Берко А.Ю. Системи баз даних та знань: навч. посібник. Кн. 1. Організація баз даних та знань. Львів : «Магнолія 2006», 2008. 456 с. ISBN 978-966-2025-56-9.

Пасічник В. В., Резниченко В.А. Організація баз даних та знань / Київ : Видавнича група BHV, 2006. 384 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-02