СТАНДАРТИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ДЛЯ ПОБУТОВИХ ПРИЛАДІВ ТА ІНШИХ ТОВАРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/EIS/2024-105-4

Ключові слова:

енергетична ефективність, стандарти енергоефективності, енергетичне маркування, енергетична політика, ринкові реформи.

Анотація

Статтю присвячено обговоренню основних кроків у впровадженні стандартів енергоефективності для побутових приладів та інших енергоспоживчих товарів у Європейському Союзі протягом 2021–2022 рр., суті оновленої пропозиції European Green Deal і розкриттю перспектив його вдосконалення. Виявлено питання енергоефективності й енергозбереження, які були внесені в поточну енергетичну політику ЄС унаслідок вторгнення Росії в Україну. Паспортні дані побутових приладів інформують про ступінь енергоефективності приладу (витрати енергії на виконання функцій пристрою за його призначенням). Для пристроїв, які випускають промислові підприємства, у країнах ЄС введені стандарти з енергоефективності, тобто випуск продукції з низькими показниками енергоефективності заборонено. Досвід використання цих стандартів свідчить про правильність підходу до вирішення енергетичних проблем. На сьогодні енергетичне маркування – це правила єдиного ринку, які, з одного боку, сприяють переходу до використання «чистої енергії» та прискорюють впровадження програм енергоефективності у всьому світі, а з іншого – полегшують процес розробки та вдосконалення єдиного для всіх сторін нормативно- правового регулювання. Дані про енергетичне маркування енергоспоживчих товарів вносяться виробниками до бази даних European Product Registry for Energy Labelling (EPREL). Новий план ЄС щодо припинення залежності від російського імпорту викопного палива REPowerEU спрямований на енергозбереження, виробництво чистої енергії та диверсифікацію енергетичних поставок. У документі наголошується, що енергозбереження є найдешевшим, безпечним і чистим способом зменшення залежності від імпорту викопного палива з Росії. Політика ЄС щодо екологічного дизайну й енергетичного маркування є ключовою частиною порядку денного цього плану.

Посилання

Green Deal: New proposals to make sustainable products the norm and boost Europe’s resource independence. EC: website. URL: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_2013 (accessed on 11.07.2022).

Impacts of the EU’s ecodesign and energy/tyre labelling legislation on third jurisdictions. EC: website. URL: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/201404_ieel_third_jurisdictions.pdf (accessed on 11.07.2022).

Best products in Europe. New energy labels 2021. Topten: website. URL: https://www.topten.eu/private/page/energy-label (accessed on 11.07.2022).

Factsheet on REPowerEU Actions. EC: website. URL: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_22_3133 (accessed on 11.07.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-03

Як цитувати

Дрешпак, Н. С. (2024). СТАНДАРТИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ДЛЯ ПОБУТОВИХ ПРИЛАДІВ ТА ІНШИХ ТОВАРІВ. Електротехнічні та інформаційні системи, (105), 18–22. https://doi.org/10.32782/EIS/2024-105-4

Номер

Розділ

ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОТЕХНІКА ТА ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА