АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ МАЙНА КООПЕРАТИВІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2021-1-3

Ключові слова:

кооператив, пай, пайовий фонд, неподільний фонд, законодавство про кооперацію, правовий режим майна.

Анотація

Сучасний розвиток українського суспільства характеризується різноманітністю організаційно-правових форм господарювання, у тому числі кооперативів, які є частиною єдиного економічного комплексу країни нарівні з іншими учасниками господарських відносин. Метою статті є аналіз проблем господарсько-правового регулювання правового режиму майна кооперативів та обґрунтування шляхів їх вирішення. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення низки завдань, зокрема: 1) дослідження особливостей пайового, неподільного, резервного й спеціального фондів кооперативу; 2) аналіз проблем правового забезпечення порядку формування та використання майна кооперативів й 3) обґрунтування напрямів вдосконалення правового режиму майна кооперативу та розроблення змін до законодавства про кооперацію. Методологія. Застосування методів порівняльного правового дослідження, системного та структурно-функціонального аналізу дозволило обґрунтувати доцільність оптимізації правового регулювання майнових відносин у виробничих, обслуговуючих та споживчих кооперативах. Наукова новизна. У статті розглядається особливості правового режиму майна різних видів кооперативів у сучасних умовах господарювання. Проаналізовано недоліки правового регулювання майнових фондів кооперативів та запропоновано зміни до діючого законодавства про кооперацію. Як висновок, у статті наголошується, що вдосконалення правового режиму майна кооперативів дозволить усунути окремі недоліки чинного законодавства про кооперацію та слугуватиме ефективному правозастосуванню у цій сфері правовідносин. Зокрема, пропонується закріпити у Законі «Про кооперацію», що паї, з урахуванням внесків до резервного і спеціального фондів, є персоніфікованими і у сумі визначають загальну частку члена кооперативу у майні кооперативу. У разі виходу або виключення з кооперативу, фізична чи юридична особа має право на одержання своєї загальної частки у грошовій формі, якщо інше не передбачено статутом кооперативу. Строк та інші умови одержання членом кооперативу своєї загальної частки встановлюються статутом кооперативу.

Посилання

Про кооперацію: Закон України від 10.07.03 р. Відомості Верховної Ради України. 2004. № 5. Ст. 35.

Гаєцька-Колотило Я.З. Організаційно-правові форми сільськогосподарської кооперації в Україні: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец: 12.00.06 «Земельне право; аграрне право; екологічне право; природноресурсове право». НАН України. Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького. К., 2003. 21 с.

Масін В.М. Правові проблеми сільськогосподарської кооперації в Україні. Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. 2005. № 4. Ч.1. С. 97-98.

Кооперативне право: підручник / За ред. В.І. Семчика. Київ : Ін-Юре, 1998. 336 с.

Уркевич В. Майнові фонди сільськогосподарського кооперативу: сутність та правова регламентація. Підприємництво, господарство і право. 2001. № 1. С. 69–73.

Коверзнев В.О. Господарсько-правовий статус виробничих кооперативів: монографія. Київ : Видавничий Дім «Слово», 2013. 232 с. 7. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40-44. Ст. 356.

Про споживчу кооперацію: Закон України від 10.04.92 р. Відомості Верховної Ради України. 1992. № 30. Ст. 414.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-01

Номер

Розділ

Статті