МЕДИЧНИЙ РИЗИК ЯК ПІДСТАВА ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2022-2-10

Ключові слова:

медичні правовідносини, захист, звільнення від покарання, медичний працівник, медичне право, пацієнт, правореалізація, юридична відповідальність

Анотація

В статті висвітлюються питання здійснення медичного ризику як підстави звільнення від юридичної відповідальності. Автором встановлено, що в умовах сьогодення актуалізується питання нормативного закріплення механізмів проведення ризикових медичних операцій та оформлення згоди пацієнтів на такі дії, в тому числі, пов’язані із застосуванням експериментальних лікарських засобів та супутнім проведенням клінічних випробувань. Метою статті є визначення регулювання прав пацієнта як суб’єкта медичного права. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення низки завдань, як-от: 1) встановлення змісту прав пацієнтів та прав медичних працівників; 2) пошук напрямів забезпечення ефективності законодавчого регулювання прав пацієнтів крізь призму правомірності медичного ризику. Наукова новизна. У статті обґрунтовується доцільність нормативного розуміння категорії медичного ризику як підстави звільнення медичного працівника від юридичної відповідальності. Як висновок, у статті урахуванням визначення пріоритету захисту життя та здоров’я людини обґрунтована доцільність здійснення конкретизації норм чинного законодавства з питань застосування обставин, що виключають злочинність діяння. Автором визначено, що здійснення професійних обов’язків медичними працівниками пов’язується з існуванням щоденних ризиків, з прийняття нестандартних рішень, з необхідністю застосування інноваційних методів лікування, але подекуди без такого є неможливим дотриматися реалізації права особи на охорону здоров’я. Зроблено висновок, що виправданий медичний ризик є обставиною, що виключає злочинність діяння у сфері захисту прав та інтересів пацієнтів, допускається задля досягнення суспільно корисної мети та публічного інтересу у порятунку життя та здоров’я людини, так і з метою пошуку інноваційних методів лікування для збереження людства, а також і з вжиття медичними працівниками необхідних (подекуди інтуїтивно обґрунтованих) заходів з відвернення настання негативних наслідків реалізації такого «ризикового» рішення. Наголошено, що медичний професійний ризик має на законодавчому рівні розумітися як допустима ймовірність настання негативних небажаних негативних наслідків, що необхідно враховувати при встановленні плану лікування пацієнтів.

Посилання

Москаленко В. Ф., Грузєва Т. С., Іншакова Г. В. Регламентація права на охорону здоровя у міжнародних нормативно-правових актах. Медичне право України: правовий статус пацієнтів в Україні та його законодавче забезпечення (генезис, розвиток, проблеми і перспективи вдосконалення) : матеріали II Всеукраїнської науково‑практичної конференції 17–18.04.2008, м. Львів. С. 186–201.

Янчуков М. В. Виправданий ризик як обставина, що виключає злочинність діяння : дис... канд. юрид. наук: 12.00.08. Х., 2004. 187 с.

Сапронов О. В. Кримінальна відповідальність за насильницьке донорство : дис... канд. юрид. наук : 12.00.08. Національна академія внутрішніх справ України. К., 2005. 248 с.

Справа №: 1-420/11: постанова Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 27 жовтня 2011 р. URL. : http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/52113689

Байда А., Пилипенко М., Макітренко В. Особливості кваліфікації діяння, пов’язаного з ризиком, як обставини, що виключає кримінальну протиправність діяння в медичній сфері. Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 2021. № 1. С. 221–228.

Лемеха Р. І. Обставини, що виключають злочинність діяння медичних працівників. Європейські перспективи. 2017. № 2. С. 129–135.

Бойко Ю. Ю. Кримінально-правова охорона прав пацієнта в Україні : дис. на здобуття … к.ю.н. зі спеціальності 12.00.08. Київ, 2019. 241 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-29

Номер

Розділ

МЕДИЧНЕ ПРАВО