ПЕРЕДУМОВИ («ФІЛЬТРИ») КАСАЦІЙНОГО ОСКАРЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ: ЗМІСТ, ВИДИ, ОСОБЛИВОСТІ, ПОРЯДОК ЗАСТОСУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2021-3-11

Ключові слова:

касаційні фільтри, адміністративне судочинство, Кодекс адміністративного судочинства, Верховний Суд, судова справа.

Анотація

У статті досліджено передумови («фільтри») касаційного оскарження в адміністративному судочинстві: зміст, види, особливості, порядок застосування. Зазначено, що право на касаційне оскарження судових рішень закріплено як Конституцією України, Законом України «Про судоустрій і статус суддів», так і в Кодексі адміністративного судочинства України. Зокрема, ч. 1 ст. 13 КАС України передбачено, що учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках – на касаційне оскарження судового рішення. Указано, що хоча касаційний перегляд судових рішень не відбувається у кожній справі, проте це обмеження не порушує п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, у якому закріплені гарантії права на справедливий судовий розгляд, не закріплює право на касаційне оскарження судових рішень в адміністративних справах. Метою статті є здійснення характеристики підстав застосування «касаційних адміністративних фільтрів» як складової частини механізму реалізації права особи на касаційне оскарження рішення суду у публічно-правовому спорі. Предмет дослідження. Предметом дослідження є особливості касаційного перегляду рішень в адміністративному судочинстві. Методологія. Методологічною основою статті є загальні та спеціальні методи юридичної науки, зокрема: метод діалектичного аналізу, метод прогностичного моделювання, формально-логічний, нормативно-догматичний, соціологічний методи. Результати дослідження. Проаналізовано чинні нормативні приписи щодо права касаційного оскарження судових рішень в адміністративних справах шляхом характеристики існуючих процесуальних фільтрів. Практичні наслідки. На основі вивчення судової практики визначено види касаційних адміністративних фільтрів, які застосовуються судами під час перегляду рішень. Цінність/оригінальність. Доведено, що досягнення ефективності застосування касаційних адміністративних фільтрів вимагає високого рівня професіоналізму особи, яка забезпечує належну реалізацію права особи на подання касаційної скарги та вироблення єдності підходів до застосування оцінних категорій.

Посилання

Луспеник Д. Касаційні фільтри у цивільних справах: проблемні питання судового правотлумачення та правозастосування URL: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/zmi/954084/.

Уркевич В. Процесуальні фільтри касаційного оскарження судових рішень у господарських справах. URL: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/zmi/1092715/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-01

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО