НАРКОТИЧНІ ЗАСОБИ ТА ПСИХОТРОПНІ РЕЧОВИНИ ЯК ЗАГРОЗА ПРАВОПОРЯДКУ В УСТАНОВАХ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2023-3-8

Ключові слова:

наркозлочинність, наркотичні засоби, психотропні речовини, наркозлочини, установа виконання покарань, правопорушення, пов’язані з корупцією, суб’єкт кримінального правопорушення

Анотація

Авторами аргументовано визначено наявність в установах виконання покарань наркотичних засобів та психотропних речовин як детермінанти вчинення засудженими та іншими особами протиправних дій. Автори доходять висновку, що розповсюдження серед засуджених наркотичних засобів та психотропних речовин, а також їх вживання часто є першопричиною вчинення на території установ виконання покарань кримінальних правопорушень, в тому числі і насильницького характеру, порушень встановленого порядку відбування покарання, актів самопошкодження та суїцидів. Ґрунтуючись на результатах проведеного дослідження визначено, що не дивлячись на заходи ізоляції в установах виконання покарань у цілому існують умови, що сприяють формування серед засуджених попиту на наркотичні засоби. Здебільшого це обумовлено високою концентрацією на окремій локалізованій території засуджених, які мають наркотичну залежність, досвід виготовлення, вживання, розповсюдження наркотиків, а також стійкі кримінальні зв’язки за межами установи з особами та кримінальними угрупованнями, основною діяльністю яких є розповсюдження наркотичних засобів. Авторами статті звертається увага на той факт, що наявність можливості у засуджених вживати наркотичні засоби чи психотропні речовини під час відбування встановленого судом покарання нівелює заходи персоналу установ виконання покарань, спрямовані на їх ресоціалізацію та інтеграцію в суспільство, створюють умови для залучення кримінально спрямованими особами до вживання та розповсюдження вказаних речовин засудженими, які не мали такого досвіду.

Посилання

Інформаційний бюлетень про діяльність підрозділів охорони, нагляду і безпеки кримінально-виконавчих установ у 2013 році. Київ, 2014. 34 с.

Огляд основних показників стану режиму, ізоляції та нагляду в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах протягом 2019-2022рр. Київ, 2022. 32 с.

Баклан І.В. Кримінологічна характеристика та попередження злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, що вчинюються неповнолітніми: автореф. дис. … канд. юрид. наук. Київ, 2007. 20 с.

Боднар І.В. Кримінологічні засади запобігання вчинення злочинів у кримінально-виконавчих установах закритого типу: автореф. дис. … канд. юрид. наук. Харків, 2012. 19 с.

Бублейник В.А. Боротьба з незаконним збутом наркотичних засобів: кримінально-правовий і кримінологічний аспекти: автореф. дис... канд. юрид. наук. Київ, 2007. 20 с.

Наркозлочинність (кримінологічний аналіз та протидія): навч. посібник / Я.В. Ступник, О.В. Білаш, Ю.Ю. Варга та ін. Ужгород: Видавничий дім «Гельветика», 2016. 308 с.

Гладкова, Є. О. Кримінологічні засади стратегії й тактики протидії наркозлочинності в Україні: дис. ... д-ра юрид. наук. Харків, 2019. 462 с.

Кубрак Р.М., Лень В.В. Кримінально-виконавча характеристика засуджених з психічними відхиленнями до позбавлення волі на певний строк: монографія. Дніпро: Видавець Біла К.О., 2018. 272 с.

Митрофанов І.І. Кримінально-правові засоби впливу на наркозалежних осіб, які вчинили злочин: автореф. дис. …канд. юрид. наук. Дніпропетровськ, 2009. 20 с.

Музика А.А. Незаконний обіг наркотичних засобів в Україні (кримінально-правове та кримінологічне дослідження): автореф. дис... д-ра юрид. наук. Київ, 1998. 44 с.

Шаблистий В.В., Якименко Л.Г. Запобігання проникненню заборонених предметів до установ виконання покарань: монографія. Дніпро: Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ; Ліра ЛТД, 2017. 168 с.

Огляд даних про стан здійснення правосуддя. Судова статистика URL: https://court.gov.ua/inshe/sudova_statystyka/ogl_2023 (дата звернення 10.09.2023).

Інформаційний бюлетень «Про стан правопорядку, ізоляції та нагляду, діяльність підрозділів охорони, пожежної безпеки та воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби України у 2016р», Київ: Державна кримінально-виконавча служба України, 2017. 34 с.

Кубрак Р.М., Малишко М.Г. Аналіз окремих складових характеристики наркозлочинності в Україні. Електронне наукове видання «Порівняльно-аналітичне право». 2022. № 3. С. 199–203.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-11

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО, КРИМІНОЛОГІЯ