ГАРАНТІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТУПУ ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2023-4-10

Ключові слова:

адміністративне право, адміністративний процес, адміністративна процедура, доступ до публічної інформації, правозастосування, правове регулювання, принципи

Анотація

Метою статті визначено встановлення гарантій забезпечення доступу до публічної інформації. Автором з’ясовано, що до різновидів інформаційної діяльності відносяться процеси створення, збирання, одержання, зберігання, використання, поширення, охорона та захист інформації. Автором визначено, що доступ до публічної інформації має надаватися оперативно, що означає, що такі відомості органом державної влади та місцевого самоврядування вже є підготовленими, чи узагальнення не вимагає від адміністративного органу надмірного часу. Автором визначено, що реалізація права на доступ до публічної інформації відповідно до стандартів європейського законодавства відноситься до складових права особи на свободу вираження. Автором відкреслено необхідність запитувача публічної інформації акцентувати уваги на обґрунтуванні причин такого звернення до адміністративного органу чи іншого суб’єкта владних повноважень. Автором визначено, що доступ до публічної інформації реалізується через систему гарантій, які мають надаватися на внутрішньо національному, та на міждержавному рівнях. Автором підкреслено, що однією із гарантій доступу до публічної інформації є встановлення переліку таких відомостей, до яких за зверненням громадськості має бути надано відповідь адміністративним органом. До публічної інформації відноситься інформація про діяльність уряду, органів влади та публічних установ. Автором зроблено висновок, що гарантії забезпечення доступу до публічної інформації встановлюються такими Законами України, як Закон України «Про інофрмацію», Закон України «Про захист персональних даних», Закон України «Про доступ до публічної інформації».

Посилання

Конституція України від 28 червня 1996 року. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Колпаков В. К. Становлення і розвиток законодавства про адміністративну відповідальність. Науковий вісник Київського нац. ун-т. внутр. справ: наук.-теор. журнал. 2010. № 2. С. 8–16.

Легеза Ю.О. Права дитини в інформаційному цифровому просторі. Law. State. Technology. 2021. №3. С. 79–83. DOI: https://doi.org/10.32782/LST/2021-3-12

Максименко Ю. Є. Інформаційні правопорушення: поняття та ознаки [Електронний ресурс]. GOAL: Глобальна організація союзницького лідерства. 2014. URL: http://goal-int.org/informacijnipravoporushennya-ponyattya-ta-oznaki/

Mishyna N. V. Role of local and regional authorities in the implementation of ecthr judgments: bibliographical review Юридичний вісник. 2023. № 3. С. 146–151.

Про доступ до публічної інформації : Закон України від 13 січня 2011 р. № 2939-VI. Відомості Верховної Ради України. 2011. № 32. Ст. 314.

Ліпкан В. А., Максименко Ю. Є., Желіховський В. М. Інформаційна безпека України в умовах євроінтеграції: навч. посібник. Київ: КНТ, 2006. 280 с.

Про інформацію : Закон України від 2 жовтня 1992 року № 2657-XII. Відомості Верховної Ради України. 1992. № 48. Ст. 650.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-26

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО