СЕРВІСНО ОРІЄНТОВАНА МОДЕЛЬ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗАЙНЯТОСТІ В УКРАЇНІ: ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ

Автор(и)

  • Ольга БОРИСЕНКО

DOI:

https://doi.org/10.33287/101905

Ключові слова:

державне регулювання, державна політика зайнятості, державна служба зайнятості, сервісно орієнтована модель.

Анотація

Аргументується важливість державної політики зайнятості, завданням якої є формування оптимальних умов на ринку праці, та державної служби зайнятості як соціального партнера суб'єктів ринку праці, основними завданнями якої є надання допомоги з працевлаштування громадян в Україні, аналіз ринку праці, сприяння громадянам в організації підприємницької діяльності, професійна орієнтація та навчання, працевлаштування окремих категорій громадян, фінансова та інформаційна підтримка безробітних людей тощо. Обгрунтовується доцільність формування інноваційних підходів до побудови сервісно орієнтованої моделі розвитку державної політики зайнятості, а саме: застосування технології аутсорсингу для оптимізації завдань, що покладаються на державні структури з працевлаштування населення; участь регіональних центрів зайнятості в регіональних кластерах; створення умов для легалізації працевлаштування та детінізації ринку праці на основі соціальних позицій.

Посилання

Зайнятість населення за статтю, типом місцевості та віковими групами // Державна служба статистики України : [офіц. сайт.]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua/ operativ/operativ2017/rp/eans/eans_u/arch_znsmv_u.htm.

Краус Н. М. Тіньова зайнятість і офіційне безробіття на ринку праці: світовий досвід і українські реалії / Краус Н. М., Самойленко Є. Г. // Наук. вісн. Полтав. ун-ту економіки і торгівлі. – 2014. – № 1(63). – С. 64 – 71.

Манжола П. Проблеми становлення середнього класу як основи розвитку громадянського суспільства в Україні: аналітична доповідь / П. Манжола ; Нац. ін-т стратег. дослідж. – Режим доступу : http://www.niss.gov.ua/articles/265/.

Положення про державну службу зайнятості : наказ Міністерства соціальної політики України від 14 черв. 2019 р. № 945. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/z0733-19.

Про зайнятість населення : Закон України від 9 серп. 2019 р. № 5067-VI. – Режим доступу : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5067-17.

Стратегія сталого розвитку України до 2030 року (проект). – Режим доступу : https:// www.undp.org/content/dam/ukraine/docs/SDGreports/UNDP_Strategy_v06-optimized.pdf.

Ясинчук Л. Середній клас: як його ідентифікувати в Україні / Л. Ясинчук // Експрес. – 2019. – 22 листоп. – Режим доступу : https://expres.online/discussions/seredniy-klas-yak- yogo-identifikuvati-v-ukraini.

Eurostat Stаtistics Explained. Employment Statistics. Retrieved from https://ec.europa.eu/ eurostat/statistics_explained/index.php/Employment_statistics#Precarious_employment.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-26

Номер

Розділ

МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ