СТАЛИЙ РОЗВИТОК РЕГІОНІВ В УМОВАХ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ НАУКОВОЇ ПАРАДИГМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2414-4436/2023-1-7

Ключові слова:

адміністративно-територіальна одиниця, адміністрування, відновлення повоєнне, управління, децентралізація, європейські стандарти, публічне управління, регіон, сталий розвиток

Анотація

Статтю присвячено дослідженню формування сучасної парадигми державного управління розвитком регіонів в умовах повоєнного відновлення. Системно досліджено формування концептуальних засад державного управління розвитком регіонів в умовах повоєнного відновлення. На цій основі систематизовано принципи розробки та функціонування комплексного механізму державного управління на регіональному рівні, що характеризує рівень здатності системи публічного управління не лише функціонувати в умовах протидії збройній агресії з боку РФ, а й запроваджувати інноваційні форми та методи діяльності на рівні адміністративно-територіальних одиниць. Установлено, що стратегічним напрямом інституціональних змін у системі публічного управління в Україні у форматі повоєнного відновлення є трансформація наявної моделі територіального управління, запровадження принципів децентралізації та субсидіарності, імплементація позитивного зарубіжного досвіду регіонального управління в контексті інституційних викликів повоєнного відновлення. Доведено, що наявні теорії регіонального розвитку належать до інтегрованого наукового напряму, що поєднує економічні, соціальні, культурні, екологічні та інші сфери функціонування регіонів з метою формування системи уявлень про закономірності їх розвитку і функціонування. Запропоновано на основі методології теорії регіонального розвитку: 1) виявити тенденції розвитку регіонів; 2) розробити моделі й механізми регіонального розвитку; 3) спрогнозувати результати реалізації галузевих і локальних реформ; 4) напрацювати алгоритми реалізації системних реформ на основі зарубіжного досвіду та принципів “Good governance”. Наведено концептуальні підходи до затвердження та реалізації стратегій регіонального розвитку в умовах повоєнного відновлення Встановлено, що держава, як носій загальнонаціональних інтересів та конституційних гарантій, має забезпечити наступність у створенні та постійному вдосконаленні концептуальних основ, інституціональних механізмів реалізації регіональної політики, реалізації конкретних локальних проєктів і програм. Доведено дискусійність сучасного трансформаційного тренду у сфері регіонального управління, зумовленого інституціональною зміною системи регіонального управління, суперечністю конституційних норм і положень законопроєктів у сфері регіонального управління, нерозробленістю функціональних регіональних механізмів управління. Обґрунтовано доцільність дослідити основи публічного управління не тільки в системі соціальних, економічних та екологічних процесів, а й з позицій ефективності публічного управління та гуманізаційних засад цивілізаційного розвитку щодо забезпечення прав людини третього покоління.

Посилання

Бурик З. М. Стимулювання сталого розвитку в Україні. Актуальні питання економічних наук: збірник матеріалів VI Міжнародної науково- практичної конференції. Східноукраїнський інститут економіки і управління. Запоріжжя: ГО «СІЕУ». 2015. С. 50–54.

Бурик З. М. Аналіз переваг та недоліків розвитку території в умовах забезпечення ефективного стратегічного планування. Ефективність державного управління. 2014. Випуск 39. С. 434–442.

Танчук О. Основні підходи до оцінювання ефективності публічного управління. Вісник НАДУ. 2015. № 3. С. 63–70.

Kostiantyn Herasymiuk, Vitalii Bashtannyk, Faig Ragimov, Olena Bodnar, Yuliia Liakh. Determinants of the Influence of Innovation on Sustainable State Development: Aspects of Public Administration. Іnternational Journal of Management. Volume 11, Issue 3, March 2020. P. 642–656. Scopus. URL: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/8396/1/Стаття%20№ 5.pdf.

Про правовий режим воєнного стану : Закон України від 12 травня 2015 року № 389. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text

Конституція України від 28.06.1996 року. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр#Text.

Рагімов Ф. Механізми державного управління регіональним розвитком у контексті сучасної парадигми сталого розвитку. Публічне адміністрування: теорія та практика : електрон. зб. наук. пр. 2017. Вип. 1(3). URL: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Patp/2011_1/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-30