ЕЛЕКТРОФІЗИЧНІ МЕТОДИ ОБРОБЛЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЇХ АПАРАТУРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/EIS/2024-106-13

Ключові слова:

електрофізичні методи оброблення, фізико-хімічні показники, термін зберігання, мікробіологічні показники

Анотація

Актуальність проблеми полягає в необхідності забезпечення високої якості та безпеки харчових продуктів протягом усього терміну їх зберігання, що є особливо важливим для продуктів без додавання консервантів. У сучасних умовах виникає необхідність використання нетеплових методів оброблення, які зберігають харчову цінність та продовжують термін зберігання, і забезпечення апаратурної реалізації самого процесу. Ці проблеми можна розв’язати шляхом прийняття технологічних рішень на етапі виробництва продуктів з використанням імпульсних електричних полів, які позитивно впливають на мікробіологічні, фізико-хімічні показники зі збереженням харчової та біологічної цінності й подовженням термінів їх зберігання. Статтю присвячено огляду наукової літератури щодо впливу електрофізичних методів оброблення харчових продуктів та їх апаратурного забезпечення. Розглянуті дослідження в цій галузі демонструють ефективність запропонованих методів оброблення в дезактивації мікроорганізмів у рідких середовищах. Наведено приклади експериментальних установок і результати застосування електрофізичних методів оброблення картоплі, м’яса баранини, цикорію і молочних продуктів, зі збереженням показників якості та забезпечення терміну їх зберігання. Встановлено, що запропонований вид оброблення демонструє високу ефективність у дезактивації мікроорганізмів та збереженні біологічної цінності продуктів, зокрема молока, м’яса та овочів. Авторами доведено, що такі методи оброблення можуть бути ефективними, забезпечуючи мінімальну зміну їх властивостей. Це відкриває нові можливості для впровадження енергоефективних технологій у харчовій промисловості.

Посилання

Doevenspeck H. Influencing cells and cell walls by electrostatic impulses. / H. Doevenspeck, Fleischwirtschaft, 1961. 13(12), Р. 968–987.

Sale A.J. Effect of high electric fields on micro‑organisms. I. Killing of bacteria and yeast. II. Mechanism of action of the lethal effect A.J. Sale., W.A. Hamilton. Biochim. Biophys Acta. 1967. Vol. 148. P. 781–800.

Wouters P. C. Critical factors determining inactivation kinetics by pulsed electric field food processing. P. C. Wouters, I. Alvarez, & J. Raso. Trends in Food Science & Technology, 2001. 12(3-4), Р. 112–121.

Parniakov O. Applications of pulsed electric fields for processing potatoes. / O. Parniakov, N. Lebovka, A. Wiktor, C. Alles, K. Hill, & S. Toepfl. Examples and equipment design. Research in Agricultural Engineering, 2022. 68(2), Р. 47–62.

Kantono K. Pulsed electric field (PEF) processing of chilled and frozen-thawed lamb meat cuts. / K. Kantono. N. Hamid, D. Chadha, I. Oey, & M. Farouk. Relationships between sensory characteristics and chemical composition of meat. Foods, 2021. 10(5), Р. 1148.

Marynin A. Study of the effect of electro-hydraulic treatment on receiving of fructose-oligosacharide mixtures. / A. Marynin, S. Poznyakovsky, N. Breeus, R. Svyatnenko. Bulletin of NTU «KhPI». Series: New solutions in modern technologies. Kharkiv: NTU «KhPI», 2019. № 10 (1335) С. 93–100, doi:10.20998/2413-4295.2019.10.12.

Дослідження впливу електромагнітної оброблення на мікроорганізми молочної сироватки. / А.І. Українець та ін. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. 2016. № (179). С. 146–152.

Вплив імпульсних електричних полів на мікробіологічні показники та вміст вітаміну С в незбираному молоці. / Р.С. Святненко та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені СЗ Ґжицького. Серія: Харчові технології. 2017. 19. № 80. С. 29–32.

Svyatnenko R. Effect of pulsed electric fields on the amino acid composition of whole milk. R. Svyatnenko, A. Ukrainets, A. Marynin, O. Kochubei-Lytvynenko, M. Boyko. Scientific Works of National University of Food Technologies, 2018. № 24(1). Р. 119–125.

Sampedro F. Pulsed electric fields inactivation of Lactobacillus plantarum in an orange juice–milk based beverage. F. Sampedro, A. Rivas, D. Rodrigo, A. Martínez, M. Rodrigo. Effect of process parameters. Journal of Food Engineering, 2007. № 80(3). Р. 931–938.

Fojt L. Effect of electromagnetic fields on the denitrification activity of Paracoccus denitrificans. L. Fojt., L. Strasák., V. Vetterl. Bioelectrochemistry. 2007. № 70(1). Р. 91–95.

High-voltage spark dischargers for technological installations. / N.I. Bojko et al. Pribory i Tekhnika Ehksperimenta, 2001. Р. 79–88.

Inactivation of microorganisms with pulsed electric fields: Potential for food preservation. / P.C. Wouters et al. Food Biotechnology. 1997. Vol. 11. № 3. P. 193–229.

Non‑thermal food preservation: pulsed electric fields / H. Vega-Mercado et al. Trends in Food Science & Technology. 1997. Vol. 8, May. P. 151–157.

Food pasteurization using high-intensity pulsed electric fields / B.L. Qin et al. Food Technol. 1995. № 12. Р. 55–60.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-30

Як цитувати

Святненко, Р. С., Маринін, А. І., Бандура, У. Г., & Бортнічук, О. В. (2024). ЕЛЕКТРОФІЗИЧНІ МЕТОДИ ОБРОБЛЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЇХ АПАРАТУРНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ. Електротехнічні та інформаційні системи, (106), 75–79. https://doi.org/10.32782/EIS/2024-106-13

Номер

Розділ

ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ЕЛЕКТРОТЕХНІКА ТА ЕЛЕКТРОМЕХАНІКА