АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2022-2-4

Ключові слова:

дорожньо-транспортна пригода, дорожній рух, правопорушення, правила дорожнього руху, надзвичайна обставина, адміністративна відповідальність, водій, стягнення

Анотація

В статті досліджено проблемні питання адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху в умовах воєнного стану. Описано причини підвищеної небезпеки автомобіля. Досліджено процеси, що відбувалися на автомобільних дорогах з початком повномасштабного вторгнення. У статті детально описано, яким чином і на яких сервісах можна дізнатися про факт фіксації порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксований в автоматичному режимі. Перелічений повний список адміністративних проступків щодо адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Означено завдання Кодексу про адміністративні правопорушення в досліджуваній області. Проаналізована стаття 33 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Серед обставин, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення, згідно пункту 5 статті 35 Кодексу України про адміністративні правопорушення визнається зокрема й вчинення правопорушення в умовах стихійного лиха або за інших надзвичайних обставин. Детально описано поняття надзвичайної обставини. Надзвичайна обставина – це пригоди та явища соціального, природного, техногенного, воєнного походження, факти введення надзвичайного та воєнного стану, за наявності яких створюються умови, для врегулювання яких виникає необхідність у проведенні додаткових заходів політичного, правового, організаційного, технічного та іншого характеру, їх ресурсного забезпечення з тим, щоб у найкоротші терміни і з найменшими затратами нормалізувати обстановку, що виникла. Таким чином, вчинення адміністративного проступку в умовах правового режиму воєнного стану є обставиною, що обтяжує відповідальність. Також стаття містить характеристику законопроектів, якими передбачається посилення адміністративної відповідальної водіїв за порушення правил дорожнього руху в умовах воєнного стану.

Посилання

Про адміністративні правопорушення: Кодекс України від 7 грудня 1984 р., № 2704-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731–10#Text (дата звернення: 03.01.2023).

Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 р., № 2472-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341–14#Text (дата звернення: 04.01.2023).

Лавніченко О. В. Про зміст понять «надзвичайна обставина» та «надзвичайна ситуація». Честь і закон. 2011. № 4. С. 34.

Христич І. О. Чинники, що впливають на безпеку дорожнього руху в умовах воєнного стану. Безпека дорожнього руху в умовах воєнного стану : матер. Всеукр. наук.-практ. онлайн-конференції. Кривий Ріг, 2022. 148 с.

Червінчук А. В. Адміністративна відповідальність за порушення правил дорожнього руху, вчинених в умовах правового режиму воєнного стану. Безпека дорожнього руху в умовах воєнного стану : матер. Всеукр. наук.-практ. онлайн-конференції. Кривий Ріг, 2022. 148 с.

Приходько В., Александров М. Особливості адміністративно-правової профілактики дорожньо-транспортних пригод в умовах воєнного стану. Юридичний вісник. 2022. № 3. С. 106–113.

В Україні посилять відповідальність за порушення ПДР в умовах воєнного стану: веб-сайт. URL: https: //news.finance.ua/ua/v-ukraini-posylyat-vidpovidal-nist-za-porushennya-pdr-v-umovah-voyennoho-stanu (дата звернення: 26.12.2022).

Сучасні інструменти з отримання інформації про штрафи ПДР. Офіційний сайт Міністерства внутрішніх справ України. URL: https://mvs.gov.ua/uk/news/sucasni-instrumenti-z-otrimannya-informaciyi-prostrafi-pdr (дата звернення: 30.11.2022).

Іnfolіght: інформ.-аналіт. центр: веб-сайт. URL: http://іnfolіght.org.ua (дата звернення: 12.12.2022).

Ївженко Д. Як дізнатися про штраф і сплатити його в умовах воєнного стану – інструкція: веб-сайт. URL: https://ain.ua/2022/06/16/yak-diznatysya-pro-shtraf-i-splatyty-instrukcziya–2/ (дата звернення: 12.12.2022).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-29

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО