ДОСВІД ЗДІЙСНЕННЯ ДЕЛЕГОВАНОГО ЗАКОНОДАВСТВА У ВЕЛИКОБРИТАНІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2023-3-1

Ключові слова:

делеговане законодавство, субделегація, загальне права, парламент, уряд, закон, повноваження, нормативні акти, Таємна рада, контроль

Анотація

У статті здійснюється аналіз історії виникнення та практики становлення, розвитку й функціонування делегованого законодавства у Великобританії. Поетапно та хронологічно проаналізована практика здійснення делегованого законодавства у Великобританії починаючи ще з часів XVI століття. Досліджено інститут делегованого законодавства як форму участі уряду в законодавчому процесі у Великобританії. Досліджуються питання, пов’язані з порядком та умовами делегування законодавчих повноважень у Великобританії. Встановлено, що у Великобританії сам факт делегування не зустрічав особливих заперечень, так, як відповідно до принципу парламентського суверенітету законодавчий орган має право розпоряджатися своїми повноваженнями, в тому числі і передавати їх. Встановлено, що зростання об'єму застосування актів делегованого законодавства у Великобританії починаючи з XX століття було обумовлене не розширенням та ускладненням функцій держави чи складністю парламентського процесу прийняття законів, а передусім потребою оперативно вирішувати різноманітні завдання та проблеми. Досліджено основні види актів делегованого законодавства Великобританії. Виділено та проаналізовано існуючі види контролю здійснення делегованого законодавства у Великобританії, що може здійснюватися в парламентській, судовій та адміністративній формах. Встановлено, що в даний час найбільше актів делегованого законодавства у Великобританії видається міністрами, які делегують своє право на видання нормативних актів главам підпорядкованих їм установ та відомств, а ті, свою чергу, можуть передавати це право на нижчий рівень, внаслідок чого виникає багатоступінчата субделегація. Зроблено висновок про те, що сьогодні делеговане законодавство у Великобританії перетворилася на одне з масових джерел права та охопило буквально всі сфери суспільного життя.

Посилання

Сорока С. В. Механізми взаємодії уряду і парламенту в процесі державного управління: досвід країн ЄС та українська практика : монографія. Миколаїв: Видавництво ЧДУ імені П. Могили, 2012. 421 с.

Дончик Н. Зарубіжний досвід правового забезпечення міжрівневої взаємодії в системі державного управління. Аналітика і влада. 2012. № 5, С. 27-33.

Dicey, Albert Venn. Introduction to the study of the law of the constitution. Reprint. Originally published: 8th ed. London: Macmillan, 1915. Part I the sovereignty of parliament. Chapter I the nature of paruamentary sovereignty URL: https://files.libertyfund.org/files/1714/0125_Bk.pdf

Пономарьова Г. П., Бондаревич М. П. Історія становлення й розвитку делегованого законодавства: досвід Великої Британії, Франції, США. Юридичний науковий електронний журнал. 2017. № 6. С. 16-20.

Сорока С. В. Делеговане законодавство як форма участі уряду в законодавчому процесі у країнах Європейського Союзу. Наукові праці Чорноморського державного університету імені П. Могили комплексу «Києво-Могилянська академія». Сер. : Державне управління. 2012. Т. 181, Вип. 169. С. 54-62.

UK Public General Acts. Parliament Act 1911. URL: https://www.legislation.gov.uk/ukpga/Geo5/1-2/13/contents

Пахіль В. О. Історичний досвід застосування санкцій ООН (на прикладі Родезії). Науковий вісник Дипломатичної академії України. 2000. Вип. 3. С. 104-114.

Малишев Б. Судовий прецедент в англійському праві. Економіка, Фінанси, Право. 1999. № 10. С. 91-99.

Собкова В. Місце судового преценду серед інших джерел права у англосаксонській правовій системі. Право України. 2007. № 5. С. 155-159.

Цвік М. Про делегування законодавчих повноважень. Правова система України: теорія і практика. К., 1993. С. 120-122.

Порівняльне правознавство : підручник / С. П. Погребняк, Д. В. Лук’янов, І. О. Биля-Сабадаш та ін.; за заг. ред. О. В. Петришина. Х. Право, 2012. 272 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-11

Номер

Розділ

ТЕОРІЯ ТА ІСТОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА