ПОНЯТТЯ «ПРИНЦИП МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ» В АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІЙ ДОКТРИНІ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2023-4-5

Ключові слова:

адміністративні проблеми муніципального права, місцеве самоврядування, муніципальне управління, територіальний колектив, принципи місцевого самоврядування в Україні, аксіологія, адміністративна аксіологія

Анотація

Метою статті є запропонувати поняття «принцип місцевого самоврядування» для застосування його в адміністративно-правовій доктрині України. Сформульовано, що «принципи місцевого самоврядування» – це система положень, визначених в джерелах адміністративного права, на підставі яких здійснюється нормативна регламентація організації та функціонування місцевого самоврядування в Україні. Основні ознаки поняття «принципи місцевого самоврядування» в адміністративному праві включають наступні: автономія та самостійність; законність та підзвітність; участь членів територіальної громади; збалансованість. Резюмовано, що розуміння та критична оцінка рекомендацій, сформульованих за часів СРСР, має вирішальне значення для збереження демократичних цінностей, зміцнення суспільної довіри та адаптації до потреб сучасного українського суспільства. Це сприяє постійному вдосконаленню та зміцненню органів публічної влади на місцевому рівні, а також і осучасненню практики управління. Наголошено, що у контексті дослідження принципів місцевого самоврядування важливо враховувати, що за радянських часів місцеве самоврядування не існувало у своєму сучасному, демократичному розумінні. Після проголошення незалежності України виявилося, що місцеве самоврядування не тільки є новим явищем, але й має сутність, яку необхідно якнайшвидше проаналізувати для ефективного супроводження муніципальної реформи. В історичному контексті слід зазначити, що місцеве самоврядування в Україні існувало до радянського періоду, і протягом певного часу в окремих населених пунктах воно повністю відповідало європейським стандартам того часу (зокрема, коли застосовувалось магдебурзьке право). Проте, слід визнати, що демократичне місцеве самоврядування на території України у період від початку ХХ століття до проголошення незалежності було вкрай обмеженим або, можливо, зовсім відсутнім.

Посилання

Авер’янов В.Б. Нова доктрина українського адміністративного права на етапі становлення. Актуальні проблеми держави і права. 2007. Вип. 35. С. 10–16.

Лук’янова Г. Роль та значення принципів права у формуванні сучасного адміністративного права. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Юридичні науки. 2020. № 1 (25). С. 99–106.

Пухтецька А.А. Європейські принципи адміністративного права та їх запровадження в законодавстві України: автореф. дис. … канд. юрид. наук. К., 2009. 17 с.

Шарая А.А. Принципи адміністративно-процедурного права: питання теорії та практики: автореф. дис. … д-ра юрид. наук. Запоріжжя, 2020. 40 с.

Mishyna N. V. Role of local and regional authorities in the implementation of ECtHR judgments: bibliographical review. Юридичний вісник. 2023. № 3. С. 146–151.

Mishyna N. V. Decentralization: European court of human rights’ judgements implementation. Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Одеса, 2023. Т. 32. С. 94–99.

Qaracayev C. Axiological Function оf The Constitutional Court оf The Republic оf Azerbaijan. Juris Europensis Scientia. 2022. № 3. C. 135–138.

Qaracayev C. Local Self-government in the Republic of Azerbaijan:Problems of the Administrative Supervision. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. 2022. № 57. C. 24–27.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-26

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО І ПРОЦЕС, ФІНАНСОВЕ ПРАВО, ІНФОРМАЦІЙНЕ ПРАВО