ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ У АСПЕКТІ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПРАВ ГРОМАДЯН

Автор(и)

  • Антон РУСАКЕВИЧ

DOI:

https://doi.org/10.32782/LST/2024-2-11

Ключові слова:

інформаційна безпека, безпека країни, інформація, захист, система протидій, інформаційні технології, війна.

Анотація

У науковій статті здійснено правовий аналіз забезпечення інформаційної безпеки в період повномасштабного вторгнення РФ до України, його правовому регламентуванню, законодавче закріплення та вплив на загальне формування безпеки в цілому. Проаналізовано сучасні виклики для інформаційної безпеки після розв’язання війни, участь усіх суб’єктів владних повноважень у формуванні інформаційної політики та створення більш сприятливих умов для захисту інформаційного простору у цей складний час. Метою наукової статті є здійснення характеристики особливостей захисту у сфері інформаційних простору для людини та громадянина. Визначено ряд нормативно-правових актів, що встановлюють основні принципи реалізації державної інформаційної політики, а також ключові напрямки для її вдосконалення. Доведено, що головні інтереси повинні забезпечувати виконання політичних прав та свобод громадян у інформаційному просторі , доведення до кожного які загрози можуть існувати та які з них можуть нести негативний вплив. Підкреслено. що зміцнення демократії, встановлення та підтримання політичної стабільності, включаючи сталість державної влади та її інститутів, все це є одним з головних напрямів державної політики в сфері інформаційного захисту громадян. Наголошено, що інформаційна безпека в умовах повномасштабної війни слугує міцним фундаментом для формування в Україні чітких та послідовних стратегічних завдань щодо зміцнення стійкості політичної та військової системи. Акцентовано, що забезпечення стабільності соціально-політичного розвитку в умовах війні та венного стану є складовою частиною інформаційної безпеки країни.

Посилання

Косілова О. I. Інформаційна безпека України в умовах глобалізації. Правова інфрматика: дис… канд. політ. наук: Київ, 2010. С. 20–28.

Панченко О. А., Панченко Л. В. Інформаційна безпека та інформаційна культура в сучасному інформаційному суспільстві: дис… докт. мед. наук: Київ, 2015. С. 32–38.

Дзямулич М. І, Вплив сучасних інформаційних систем і технологій на формування цифрової економіки. Економічний форум: канд. економ. наук: Луцьк, 2022. С. 2–9.

Чеботарьов O. O. Формування інноваційних пріоритетів в системі виробничого менеджменту в умовах цифровізації. Ефективна економіка: аспр. кфдр. економ та менеджм: Дніпро, 05.03.2023. 15 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-09

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ НАУКИ